ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Εισαγωγή:

Μια πλήρης εξέταση των εσωτερικών γυναικείων οργάνων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την υπογονιμότητα και για μερικές κοινές γυναικολογικές παθήσεις. Πολλά προβλήματα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με μια εξωτερική φυσική εξέταση μπορούν να διαγνωσθούν με ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ή ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ, δύο εξετάσεις που δίνουν μια απευθείας εικόνα των πυελικών οργάνων. Οι δύο αυτές εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς και μόνο λόγους ή και θεραπευτικούς (χειρουργική λαπαροσκόπηση, χειρουργική υστεροσκόπηση).

Η διαγνωστική Λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε το έξω μέρος της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών και γενικότερα την περιοχή της έσω πυέλου. Η διαγνωστική Υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του εσωτερικού τμήματος της μήτρας. Εάν μια παθολογική κατάσταση ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων μπορούμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε Χειρουργική Λαπαροσκόπηση ή  Χειρουργική Υστεροσκόπηση για την αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων. Η γυναίκα μπορεί να φύγει από στο νοσοκομείο την ίδια μέρα, ή το πολύ την επόμενη  και επιστρέφει γρήγορα στις δραστηριότητες της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι εξετάσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται από ιατρό εξειδικευμένο σ’ αυτό το αντικείμενο.

Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση:

Η Λαπαροσκόπηση βοηθάει στη διάγνωση πολλών γυναικολογικών παθήσεων όπως π.χ. ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ωοθηκικών κύστεων, συμφύσεων και έκτοπης (εξωμήτριας) κύησης. Είναι μέρος του ελέγχου της υπογονιμότητας, αφού πρώτα γίνουν όλες οι απλούστερες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, υστεροσαλπιγγογραφία). Αφού η γυναίκα υποβληθεί σε γενική νάρκωση, τοποθετείται μία βελόνα στον ομφαλό μέσω της οποίας χορηγείται διοξείδιο του άνθρακα στη κοιλιά. Το αέριο αυτό πιέζει τα εσωτερικά όργανα μακριά από το κοιλιακό τοίχωμα ώστε το Λαπαροσκόπιο να μπορεί να εισέλθει πιο εύκολα στη κοιλιά και να αποφύγουμε τον τραυματισμό του εντέρου, της ουροδόχου κύστεως και των μεγάλων αγγείων. Το Λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτό, μακρύ τηλεσκόπιο με φωτεινή πηγή που εισέρχεται από μια μικρή τομή στον ομφαλό.

Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση:Συνδέοντας το με μια κάμερα μπορούμε να δούμε στην οθόνη το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες). Μέσω μίας δεύτερης μικρής τομής πάνω από την ηβική σύμφυση εισέρχεται ένα δεύτερο χειρουργικό εργαλείο που έχει σκοπό να μετακινεί τα εσωτερικά όργανα για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Πολλές φορές ενίουμε ένα μπλε διάλυμα μέσα από τον τράχηλο της μήτρας το οποίο ελέγχει τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Εάν δεν ανιχνευθεί κάποιο πρόβλημα, τότε αποσύρονται τα εργαλεία και οι τομές κλείνονται με ένα ή δύο απορροφήσιμα ράμματα.

Χειρουργική Λαπαροσκόπηση:

Στη χειρουργική λαπαροσκόπηση χρειάζονται συνήθως άλλες δύο τομές εκτός των τομών που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτές έχουν σκοπό της είσοδο και άλλων χειρουργικών εργαλείων όπως π.χ. ψαλίδι, λαβίδες κ.α.Μερικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μ’ αυτό τον τρόπο είναι: Λύση Συμφύσεων γύρω από τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, αφαίρεση ωοθηκικών κύστεων, αφαίρεση έκτοπης κύησης, αφαίρεση ινομυωμάτων κάτω από ορισμένες συνθήκες, καυτηρίαση ή αφαίρεση ενδομητριωσικών κύστεων ή εστιών πάνω στις ωοθήκες ή στο περιτόναιο.

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση:

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση
Διαγνωστική Υστεροσκόπηση
 

Η Διαγνωστική Υστεροσκόπηση είναι μια χρήσιμη εξέταση στον έλεγχο της υπογονιμότητας, των επανειλημμένων αποβολών και των αιμορραγιών της μήτρας. Το Υστεροσκόπιο εισέρχεται διαμέσου του τραχήλου μέσα στη μήτρα και μας δίνει άμεση εικόνα της ενδομητρικής κοιλότητας. Με αυτή την εξέταση μπορούμε να διαγνώσουμε την ύπαρξη ινομυωμάτων, ενδομητρικών συμφύσεων,  πολυπόδων και συγγενών ανωμαλιών της μήτρας (π.χ. διαφράγματα). Η επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς νάρκωση, με τοπική νάρκωση ή με γενική αναισθησία.

Χειρουργική Υστεροσκόπηση:

Η χειρουργική υστεροσκόπηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η διαγνωστική εξέταση μόνο που γίνεται πάντα κάτω από γενική αναισθησία και χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα υστεροσκόπια μέσω των οποίων εισέρχονται και χειρουργικά εργαλεία (ψαλίδι, λαβίδες, λαβίδες καυτηρίασης). Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αφαιρέσουμε ινομυώματα, πολύποδες, συμφύσεις και τα συγγενή διαφράγματα. Επίσης μπορεί να αφαιρεθεί το ενδομήτριο (endometrial ablation)  σε περιπτώσεις δυσλειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας όπου έχει αποτύχει η φαρμακευτική θεραπεία και η υστερεκτομή δεν είναι επιθυμητή.

Συμπέρασμα:

Οι δύο αυτές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις επιτρέπουν στον γυναικολόγο μια γρήγορη διάγνωση και ένα αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας ορισμένων παθήσεων. Επιπλέον επιτρέπουν στη γυναίκα να επιστρέψει στις δραστηριότητες της μέσα σε δύο ή τρεις μέρες χωρίς τα ενοχλήματα και το χρόνο ανάρρωσης που απαιτεί ένα ανοικτό χειρουργείο. Βέβαια όλες οι καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται μ’ αυτούς τους τρόπους, γι’ αυτό η συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη για την εύρεση του σωστότερου τρόπου διάγνωσης και αντιμετώπισης ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Ιατρείο: Ιπποκράτους 13-15, Μαρούσι, 151 23 - τηλ 210 6754296 / Υγεία IVF - Εμβρυογενεσις: Φλέμινγκ 15, 15123 Μαρουσι.  Tηλ: 2117500510-11